İş Kazası Dava Dilekçesi

A+
A-

İş hayatında; özellikle riskli iş kollarında her an bir kaza ile karşılaşmak söz konusu olabilir. Bu nedenle iş güvenliğinin sağlanması çok ciddi bir konudur ve devlet bu konuda iş verenlere ciddi anlamda sorumluluklar yüklemiştir. Bir iş kazasının meydana gelmesi halinde ise; iş verenin kusurunun olması durumunda işçinin maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı doğacaktır. Bunun için bir dava açılması gerekecektir. Konu dava açma olunca ister istemez bir dilekçe hazırlanması gerekecektir. Dilekcesepeti.com olarak yine siz değerli okurlarımız için İş Kazası Dava Dilekçesi hazırlayarak istifadenize sunuyoruz.

İş Kazası Dava Dilekçesi hazırlamadan önce muhakkak ” İş Kazası Nedir – Nasıl ve Kimler Dava Açabilir ” adlı yazımızı gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Yazımıza ulaşmak için buraya tıklayınız.

İçindekiler

İş Kazası Dava Dilekçesi

Bireysel Başvuranlar İçin
iş kazası dilekçe örneği

İş kazası dava dilekçesi

Avukatlar İçin
avukatlar için iş kazası dilekçesi

İş kazası avukatlar için dilekçe örneği

Resimleri büyütmek için üzerine tıklayınız.

İş Kazası Dava Dilekçesi Word Formatında

Aşağıdaki linklere tıklayarak, dilekçe örneklerini bilgisayarınıza indirebilir ve üzerinde düzenleme yaparak kendiniz için uyarlayabilirsiniz.

İş Kazası Nedeniyle Tazminat İstemi Dilekçesi Avukatlar İçin

İş Kazası Nedeniyle Tazminat İstemi Dilekçesi

İş Kazası Davaları Nereye Açılır

İş kazası davaları İş Mahkemesi ‘ne açılmaktadır.

İş Kazaları İle İlgili Kanunlar

09/01/2017 tarihi itibariyle İş Kanunu ve SGK Kanunu için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu

4857 Sayılı İş Kanunu

Sitemizde yayınladığımız dilekçe örneklerimiz tamamen bilgi paylaşımı amaçlıdır. İş kazaları sonrasında açılacak davalar çok önemli davalardır. Çünkü ciddi yaralanmalar, organ kaybı, vs. gibi durumlar olması halinde milyon TL ile tabir edilecek tazminat miktarları da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle İş Kanunu ve İş Hukuku konusunda uzman bir avukat ile görüşülmesi kişinin yararına olacaktır. Sonradan bir hak kaybı yaşamamak adına en azından bu konuda bir hukukçuya danışarak hareket etmenizi tavsiye ediyoruz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016