Mahkeme Masrafı Kim Tarafından Ödenir (Tüm İhtimaller)

A+
A-

Mahkeme masraflarının kim tarafından ödeneceği konusunu iki başlık halinde sizlerle paylaşacağız. Adli yargı sistemimiz, Ceza Mahkemeleri ve Hukuk Mahkemeleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu yazımızla hem Ceza Mahkemelerinde hem de Hukuk Mahkemelerinde mahkeme masraflarının kimler tarafından karşılanacağı yönünde genel bilgileri sizlere aktaracağız.

mahkeme masrafları nereye ödenir

mahkeme masrafi nereye odeniyor

 

Ceza Yargılamasında Mahkememe Masraflarını Kim Tarafından Ödenir

Ceza yargılamalarında davanın işleyişi ve sırasında masraflar kamu tarafından karşılanır. Davanın şikayete bağlı olarak açılması veya resen Cumhuriyet Savcısı tarafından işlem yapılması bu durumu değiştirmez. Ceza dava dosyasında sanık olarak bulunan kişi veya kişiler dava sonucunda haklarında mahkumiyet kararı verilmesi halinde yargılama giderlerinden sorumlu olurlar. Mahkeme tarafından verilen mahkumiyet kararında yargılamanın sanık tarafından tahsiline karar verilmiş ise bu miktarları da belirtilerek kararda açıkça gösterilir.

Yargılama giderlerinin haricinde ceza davalarında sanıklara ekstra olacak bir masraf daha çıkabilir. Müşteki, katılan veya suçtan zarar görenin kendini avukat ile temsil ettirmesi veya suçtan zarar gören kurum vekilinin bulunması halinde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine (AAÜT.) göre sanığın bu ücreti de ödemesi yönünde hüküm kurulabilir. 2017 yılı itibari ile bu ücret 1980 TL. dir.

Ceza Yargılamalarında Mahkeme Masrafları Nereye Ödenir

Ceza davasında yargılama sonunda sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmesi ve yargılama giderleri yönünde hüküm kurulması halinde davanın kesinleşmesi ile yargılama giderleri ile ilgili olarak ilgili mahkeme tarafından Harç Tahsil Müzekkeresi düzenlenir ve düzenlenen Harç Tahsil Müzekkeresi ilgili Vergi Dairesine gönderilir. Vergi dairesince sanığın kararda belirtilen adresine yargılama giderlerini ödemesi yönünde tebligat yapılır. Tebligatı alan sanığın süresi içerisinde bu yargılama giderlerini ödeme zorunluluğu vardır, aksi takdirde hakkında icra takibi veya başka idari işlemler yapılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mahkemede Duruşma Ne Kadar Sürer (Detaylı İnceleme)

Yargılama giderlerinin haricinde ikinci bir mahkeme masrafı ise Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre avukatlık ücreti olan ve sanık tarafından katılan veya suçtan zarar görenin kendini avukat olarak temsil ettirmesi halinde mahkeme tarafından ödenmesine karar verilen miktardır. AAÜT yıllara göre değişiklik göstermektedir, 2017 yılı için bu miktar 1980 TL dir. Sanık, hakkında AAÜT.nin ödenmesi yönünde karar verilmesi halinde bu ücreti katılana veya katılan vekilin hesabına yatırmak zorundadır.

Hukuk Yargılamalarında Mahkeme Masraflarını Kim Tarafından Ödenir

Ceza yargılamaları ile hukuk mahkemelerinde yapılan yargılamalar usul bakımından tamamen birbirinden farklıdır, ceza yargılamalarında davanın başlamasından sonuçlanmasına kadar taraflardan herhangi bir yargılama ücreti talep edilmez. Ancak, hukuk mahkemelerinde yapılan yargılamalarda ise davacı tarafından yargılama giderleri karşılanır. Davacıdan, açılacak olan davanın türüne göre peşin olarak dava harcı ve gider avansı alınır. Bazı hukuk davalarında dava sonucunda yargılama giderlerinin davalıdan tahsiline karar verilebilir.

mahkeme masrafını kim öder

mahkeme masrafi kim tarafindan odenir tum ihtimaller

Hukuk mahkemelerindeki davalarda yargı harçlarının ve yargılama giderlerinin ne kadar olacağı konusunda kesin bir şey söylemek doğru olmayacaktır. Kadastro davaları, boşanma davaları, Tapu İptali ve Tescil Davası, Kamulaştırma Bedel Tespit Davası, Menfi Tespit Davası ve bunlar gibi birçok davanın yargılama giderleri de birbirinden farklı olacaktır.

Konuyla alakalı olduğu için Mahkeme Masraflarından Kaybeden Taraf Neleri Öder ve yine Mahkeme Masrafları Nereye Ödenir Avans İadesi Nasıl Alınır adlı yazılarımızı da okuyabilirsiniz.



ZİYARETÇİ YORUMLARI - 20 YORUM
  1. ozgur dedi ki:

    Merhaba, ust kat komşum yüzünden kredi çekip aldığımız evde oturulmuyor. Kendileri yönetici olup uyarılarımı dikkate almamaktadır. Gece 11 e kadar koşturuyor çocukları. Bazen ailecek koşup, futbol oynuyorlar ev sarsılıyor. Tck.123’den savıcılığa dileçke verirsem ne olur? Altına kamu davası yazınca ücretsiz mi oluyor? Çalışmıyorum, maddi durumum iyi değil.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Özgür bey, Cumhuriyet Savcılığına yapacağınız başvurularda herhangi bir ücret ödemezsiniz, ceza dava dosyalarından herhangi bir harç ve yargılama gideri alınmaz. Kişilerin huzur ve sükununu bozmak suçundan üst kat komşunuz hakkında şikayette bulunabilirsiniz, ancak dava sonunda nasıl bir karar çıkacağı ile ilgili kesin bir şey söylememiz mümkün değil, mahkumiyet kararı olabileceği gibi beraat kararı da verilebilir.

  2. özer murat küçük dedi ki:

    mrblar sene 2014 te benım benım üzerıme ist bayrampasada 3 hat acılmıstır ben mustekıyım karsı taraf sanıkk beraat ettı delıl yetersızlıgınden 7 gun içinde ıtıraz etmezsem dava dusecek imzalar bana ait degıl ve anne kızlık soyismıde tutmadıdosya kapanacak kagıtta yazıyodu mahkeme gıderlerı sanıktan alınmıycak dıye istanbula gıtmem şartmı gıtmezsem ne olur mahkeme masrafı banamı patlar benım avukat yok karsı tarafın avukatı var

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Özer Murat bey,
      Acılan dava Ceza Davası bu nedenle sanığın beraat etmesi halinde yargılama giderleri hazine üzerinde kalır, sinden bir tahsilat yapılmaz. İstanvula gitmenize gerek yok bulunduğunuz il veya ilçedeki Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi aracılığı ile süresi içerisinde karara itiraz edebilirsiniz.

    2. Ilknur dedi ki:

      Merhabalar benim fotolarım kullanilarak instagram hesabi acildi kendisinddn kapatmasini istedigimde reddedip şartlar koştu ve kufur hakaret etti acan kisiyi tanimiyorum daha onceden bi muhabbetim yok su anda hesap kapandi instagramdan ama elimde ekran goruntuleri bulunmakta mahkemeye basvursam sonuc ne olur ve ne kadar mahkeme parasi cikar ve mahkeme parasini kim oder

    3. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba İlknur hanım,
      Elinizdeki ekran görüntüleri ve diğer deliller ile birlikte şikayet dilekçesi yazarak Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet başvurusunda bulunabilirsiniz, ceza yargılamalarında herhangi bir harç ve yargılama gideri alınmamaktadır, sadece yargılama sonunda sanık ceza alırsa yargılama giderlerinin tahsili sanıktan talep edilir aksi halde kamu tarafından karşılanır. Savcılık şikayet başvurusu dilekçe örneklerine sitemizden ulaşabilirsiniz.

  3. Leyleeee dedi ki:

    Merhaba müşteki olduğum bir dava var .kamu davası .darp edildim hakarete uğradım . sanik olanlar yalancı şahit bulup beraat kararı aldı .benim darp raporum bile var .mahkeme masraflarını bana mı odetirler

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba leylee
      Ceza davalarında mağdur veya mustekiler yargılama giderlerinin den sorumlu tutulamaz, herhangi bir para ödemek zorunda değilsiniz.

    2. Muzaffer dedi ki:

      Merhaba annemin dedesinden kalan 13-14 parca tarla babasi 4 Kardes olmasina ragmen kucuk Kardes kadastro gecisi sirasinda uzerine yazdirmis 10 yil icerisinde iptal davasi acildi ve surmekte dava Kabul edildi mahkeme masraflari kesif masrafi ve avukatlik masraflari davali tarafindan odenmis olup bu masraflar icin mahkeme me sekilde karar vermekte

    3. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Muzaffer bey,
      Davayı davacı kazandığı takdirde mahkeme masraflarını davalı tarafın ödenmesine karar verilir, aksi halde davacı tarafından karşılanır. Avukat vekalet ücreti içinden de aynı şeyi söyleyebiliriz, davacının kazanması halinde davalıdan tahsiline karar verecektir.

  4. Ezgi dedi ki:

    Merhaba ben işten çıkarıldım tazminat almak için dava açtım avukatım dosya masrafı için 450 lira istedi dava kazanildiktan sonra ödediğim parayı geri alabiliyor muyum teşekkürler.

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Ezgi hanım,
      Dosya masraflarının bir kısmının davayı kazanmanız halinde size ödenmesine karar verilir. Harç parasını geri alamazsınız,

  5. merve dedi ki:

    mrb müşteki olduğum bir ceza davam var kamuya ait çalıştığım işyerinde doktor tarafından işimin başında iken izinsiz fotoğrafım çekildi ve tehdit edildim.Şahitlerim ve kamera görüntülerim olmasına ragmen hakim olayı karşı tarafın leihe çevirdi ve suç teşkil etmediğini belirterek ileri bir tarihe attı davayı.Bu davanın masraflarını kim öder,bunu öğrenmek istiyorum

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Merve hanım,
      Davanın ileri bir tarihe atılması karşı tarafın bereat edeceği anlamına gelmez, ceza yargılamalarında sanık ceza alırsa yargılama giderlerinin sanık tarafından ödenmesine karar verilir aksi halde kamu üzerinde bırakılır.

  6. Meryem dedi ki:

    Merhaba. Kardeşim babamın evini kendi ustüne yaptırmış bizden habersiz ve hiç bir para ödemeden. Babam ölünce biz kardeşlerimizle ve annemle birlikte dava açtık. Fakat sonra annem davasından vazgeçti ve kardeşimin aleyhibe ifade verdi. Bu yüzden biz davayı kaybettik ve mahkeme masrafları bize mi gelecek. Tahmini ne kadar gelir ogrenebilir miyim?

    1. Mehmet Zeki Tunçtürk dedi ki:

      Merhaba Meryem hanım,
      Davayı açan siz olduğunuz için yapılan yargılama giderlerini de haliyle siz karşıladınız bu nedenle yaptığınız yargılama giderleri sizin üzerinizde kaldı ayrıca karşı taraf kendisini avukat ile temsil ettirdiyse buna ilişkin vekalet ücreti de sizin tarafınızdan karşılanacaktır, bu oran açılan davaya göre farklılık gösterebilir, bu nedenle ilgili mahkemeye başvurarak bu konuda ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

  7. Umut dedi ki:

    Birine Facebook tan satılık adam dediğim için hakaret davası açtı.satilik adam bir çıkar karşılığı taraf değiştiren demek istedim.hakaret sayılır mı.dava açılırsa ceza alır mıyım ve mahkeme masrafları kime aittir.

  8. Furkan dedi ki:

    Merhabalar bundan iki sene önce araç satın alacaktım .Antalya ilinde olan araç sahibiyle telefon görüşmesi yapıp bursadan aracı görmeye gittim . Araç sahibi bende 300 ve 500 tl lik ayrı ayrı iki kapora istedi gönderdim.Fakat Bursadan antalyaya gittiğimde araç sahibine birdaha ulaşamadım ve en yakın karakola durumu bildirdim şikayetçi oldum. İki yıl sonra mahkeme dosyası açıldı sanık kendini avukatla temsil ediyor ,elimde transfer ettiğim paranın banka makbuzu mevcut.Davayla ilgili kazanır mıyım? Kazanamazsam mahkeme masraflarını kim karşılar ve ne kadar çıkar,mahkemeden çekilirsem ne olur ? İyi çalılmalar şimdiden teşekkürler

  9. Mustafa Kemal DOĞAN dedi ki:

    Merhabalar
    yetkili müdür olarak çalıştığım ltd şti adına hukuk mahkemesinde bankaya hesaplardan alınan fahiş komisyon ve masraflar için dava açtım. Araya pandemi de girdi. Mahkeme kalemine ne zaman gidip şahsen mahkeme tarihini sorsam hep e devletten bakın.orda taraf olduğunuz davalar vatandaşlık numarası belirttiğiniz için göreceksiniz dendi..Geçen hafta ise şimdi kapalı durumda olan şirketin benim de doğal olarak yetkimin de sona erdiği dava ile ilgli karar metni gelmiş kapalı ve boş olan ofise mahkeme masrafı ve avukat ücreti çıkmış.doğal olarak itiraz süresi de kalmamış..kapalı olan ltd şti.e gelen bu borçtan ben mesul olur muyum? teşekkür ederim

  10. K.k.S. dedi ki:

    İş yerimde saldırıya uğradım kamu çalışanıyım. Tehditten dolayı dava devam ediyo katılan durumundayım.Ceza mahkemesinde görülen bu davanın sonucunda herhangi bir ücret ödemem gerekir mi benim avukatım yok karşı tarafın var. Ayrıca maddi manevi tazminat talep edebilir miyim bu davadan, çekilmem için gördüğüm baskı ve mobinge dayanarak, yoksa ayrıyeten tazminat davası açmam gerekir mi?


Sitemizde paylaşılan dilekçe örneği ve diğer bilgiler tamamen bilgilendirme amacıyla paylaşılmış olup, izinsiz ve kaynak gösterilmeksizin başka bir yerde yayımlanması yasaktır. - Aralık 2016